Esedan var navnet på mine forældres møbelfabrik. Denne opskrift er en af min mors specialiteter, som altid gjorde lykke på møbelmessen i Herning.
50 g | Gær røres ud i en kop med lunken vand |
100 g | Margarine smeltes |
3 tsk | Sukker |
1/4 | Sur piskefløde (eller anden sur mælkeprodukt) |
1 dl | Mælk |
7,5 dl | Mel (blandes i - 1/3 af melet holdes tilbage) |
1-2 | Æg |
100 g | Margarine til creme |
75 g | Flormelis til creme |
200 g | Marcipan til creme |
Håndfuld | Rosiner |
Håndfuld | Hakkede nødder eller mandler |
Ingredienserne røres sammen. Dejen må ikke være for fast. Der røres langsomt mere mel i, indtil dejen har den rigtige konsistens. Dejen hæver til dobbelt størrelse (ca. en time ved normal stuetemperatur).
Der røres en creme af margarine, flormelis og marcipan
Dejen drysses med mel, slås sammen og trilles ud til en lang pølse, som trykkes flad. Den skal stadig være meget lind, så der skal godt med mel på bordet, men det skal ikke æltes ind.
Cremen smøres på, og en håndfuld rosiner drysses over. Derefter lukkes dejen om cremen. Pølsen lægges på en bageplade, og med våde fingre trykkes den flad. Den skal være våd på overfladen.
Der drysses med sukker og hakkede nødder eller mandler.
Kringlen bages midt i ovnen ca 15 min ved 200 grader.